Takläggare

Tänk på dig själv innan du köper hängrännor

Du kommer inte att ångra dig om du köper kunskap från våra kunniga och erfarna takläggare/takmästare och får rätt dimensionerade hängrännor och stuprör till ditt hus.

Nederbörd är nämligen viktigt att hantera på rätt sätt. Hur bra tak du än har så krävs det också lika bra hängrännor och stuprör som kan leda bort vattnet från taket.

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du ska investera i nya stuprör och hängrännor. De måste naturligtvis klara av att ta emot allt regnvatten som droppar ner på taket.

Det är förstås viktigt att ditt hus mår bra, men tänk också på dig själv. Du ska kunna slappna av i ditt hem och inte känna en gnagande känsla av oro så fort du hör talas om ett regnoväder på väderleksrapporten.

Takläggare Tyresö plåttak

En takplan ger svart på vitt

Då handlar det om att köpa tillräckligt kraftiga rännor och rör som klarar av att sluka allt det vatten du vill bli av med. Samtidigt vill man inte köpa överdimensionerade rör. Allt det här går att räkna ut med hjälp av beräkningstabeller.

Det bästa är att göra en takplan för ditt hus där du får se svart på vitt hur stor ytan på ditt hus är och vilka lutningar på taket du har att ta hänsyn till. Det beror helt på hur ditt hur är konstruerat.

För att vara säker på att du investerar rätt kan du självklart ta hjälp av professionella. Det finns takläggare och takmästare som vet vad som behövs för att avleda vatten från alla sorters tak. Med proffs som hjälper dig kan du slappna av och lita på att de vet hur man gör en bra takplan. De räknar inte bara ut den totala ytan utan vet också hur ni ska ta hänsyn till olika lutningar och eventuella nivåskillnader när ni sen ska välja vilka hängrännor och rör som behöver köpas för att skydda huset.

Rätt stil till huset

Stuprör och hängrännor är i första hand funktion. En mycket viktig sådan. Men när man ska köpa rännor och rör är det också bra att tänka till så att de passar in i husets övriga karaktär.

Har du till exempel ett hus målat i falu rödfärg är det kanske bäst att köpa stuprör och rännor som från början är färgade i mörkrött eller annan färg som harmonierar väl med fasadfärgen. Har du målade knutar i en ovanlig färg får du kanske överväga att behöva måla dina rännor och stuprör.

Betala för bekvämlighet

Det finns också en bekvämlighetssynpunkt att ta hänsyn till när du köper nya stuprör och hängrännor. Smala hängrännor och stuprör kräver ofta mer underhåll.

Tänk på att de rännor och rör du köper i dag ska du ha ansvar för om kanske 20 år. Hur gammal är du då? Kommer du att orka klättra upp och rensa löv i en smal hängränna om ett par decennier?

De smala rännorna har en förmåga att samla på sig till exempel björkfrö och löv från träd som fastar i rännorna. Breda rännor spolar lättare sig själva rena.

Vi lägger snygga, flexibla och hållbara tak i plåt, tegel och papp!